Søndag 29. november kl. 18.00

Det är nogot bortom bergen

«Det är nogot bortom bergen» tar for seg den svenske lyrikeren Dan Andersons liv og diktning i ord og toner.

I de senere år har mange visesangere hentet frem stoff fra Dan Anderssons lyrikk, i stadig nye plateutgivelser. Noen av visene begynner å bli allment kjente , som for eksempel ”Jungman Jansson” og ”Jag väntar vid min Stockeld”, men dikteren selv vet vi kanskje mindre om. Han ble født i 1888 og fikk sin oppvekst i, og var hele livet knyttet til, de svenske finnskogområdene i Dalarne. Gjennom faren var Dan av gammel finneslekt. Han ble født inn i fattigdom og slit, men også i en verden av mystikk og overtro. Alt dette ga næring til hans diktersinn.

Selv om han døde bare 32 år gammel (forgiftet av blåsyregass som var brukt til utrydding av veggelus på hotellet hvor han overnattet) hadde han et mangfoldig og produktivt liv bak seg. Hans samlede verk er utgitt i 10 bind og omfattende romaner, noveller, diktsamlinger, artikler, kåserier og oversettelser. Ettersom det ikke var mulig å leve av diktningen, var han stadig innom andre typer jobber. f. eks forskjellig slags kroppsarbeid i skogen eller som kramkar, avholdspredikant, lærer og journalist.

De fleste sangtekstene i programmet er hentet fra diktsamlingene "Kolvaktarens visor" og "Svarta ballader" og fra forskjellige tidsskrifter, blader og aviser. Ellers er det brukt stoff fra hans romaner, noveller, artikler og brev, og fra biografier som er skrevet om ham.
Av de mange som har laget musikk til Dan Andersons lyrikk er disse representert i programmet: Thorstein Bergman, Ragnar Ågren, Sven Lind, Rune Bannevier, Gunde Johansson, Sven Scholander, Gunnar Turesson - og Dan Andersson.


De medvirkende:

Knut Hoffart (Sang og gitar) har spesialutdannelse i musikk. Bred musikalsk bakgrunn, spesielt fra korvirksomhet (sanger og dirigent) og visesang. Har i mange år arbeidet med bl.a. Alf Prøysen og Dan Anderssons viser.

Kjell Larsson (munnspill og sammenbindende tekst) har studert litteratur. Teaterfaring som skuespiller og instruktør ved Suttungteateret. Har laget musikteater i skolesammenheng og litterære programmer ellers, bl.a. basert på dikning av Amalie Skram og Robert Burns.

Lengden på programmet er ca. halvannen time.