MONOFON er Hamar Teaters egen monologfestival! 17.-21. januar 2018 fyller vi våre saler og scener med både erfarne og ferske scenekunstnere fra fjern og nær! Festivalen vil løfte fram monologen som uttrykksform, mulighetene som ligger i øyeblikket der scenekunstneren mutters alene møter publikum. I tillegg til teater har vi både konserter, slampoesi, utstilling, laboratorium og lyrikk på programmet!

Se hele programmet og kjøp billetter HER

Kjøp Festivalpass eller dagspass HER

Les mer om festivalen HER

Her er noe av hva du kan glede deg til:

Camilla Brandt:

Snø på Amygdala

Onsdag 18:00 / Torsdag 19:30 / Lørdag 17:00 - Hjørnesalongen

I Snø på Amygda møter vi en person som opplever en eksistensiell krise. Hun gjør et lite stopp i livet sitt, for å ta noen valg om veien videre. Med «Snø på Amygdala» debuterer Camilla Brandt som manusforfatter, og hun spiller selv forestillingen. Hun har hatt med Fredrik Høyer som tekstkonsulent. Frode Berntzen er med på gitar.

Trine Nyhus Lørum er regissør.

Torstein Bjørklund:

Konflikten

Onsdag 19:30 - Teatersalen

Konflikten er en monolog om motsetninger og hat og om forsøk på forståelse og forsoning. Skuespiller Torstein Bjørklund formidler monologen, som presenterer Midtøsten-konfliktens historiske bakteppe fra to diamentralt motsatte ståsted. Videointervjuer med folk fra både Vestbredden og Israel vil nyansere stereotype oppfatninger av aktørene i denne langvarige og tilsynelatende uløselige konflikten.

Sten Bjørge Skaslien Hansrud:

Våkne som en del av naturen

Onsdag 20:30 - Festsalen

I sceneversjonen av Tommy Skoglunds bok «Våkne som en del av naturen» spiller Sten Bjørge Skaslien Hansrud duett med de nennsomme, skranglete og dypblåe gitartonene til Krister Skadsdammen. All teksten i den lille boka framføres omspunnet av musikken og ellers veldig enkle virkemidler. Temaet kan ved første øyekast virke grått og trist, men svarthumoristiske aforismer og små filosofiske perler gir historien stadig ny energi. Og et sted langt bak ligger håpet på lur.

Frank Eriksen & Kasper Værnes:

Uroen reiser hodet

Torsdag 18:30 - Salongen

Lyriker Frank Eriksen og saksofonist Kasper Værnes møtes på tvers av generasjoner og uttrykk, og i løpet av konserten vil diktopplesning møte både improvisert og komponert musikk, i det to tydelige stemmer innen hver sin kunstart samarbeider om å skape et felles rom i det urolige huset med syv etasjer.

Georg Reiss:

Reiss alene

Torsdag 20:30 - Festsalen

Georg Reiss er en av Norges bredeste musikere. Han spiller klarinett og fremfører egne tekster i solocabareten «Reiss alene» – en humoristisk forestilling om livet som musiker, kunsten og en musikers forhold til sitt instrument.

Snefrid Hagen:

Pale Day

Fredag 18:00 - Hjørnesalongen

«Pale Day» er en refleksjon rundt tap og eierskap til sorg. Stykkets tar utgangspunkt i selvmordsbølgen blant unge mennesker på Lillehammer våren 2017, og vever personlig refleksjon og opplevelse med poetiske allegorier for å prøve å finne mening og håp i etterdønningene av tragediene. Årets debutant Snefrid Hagen spiller og har skrevet teksten, Kate Pendry er veileder og dramaturg.

Tom Styve:

Hva for en klovn er jeg?

Fredag 19:30 - Teatersalen

Gjestespill fra Teater Innlandet. Tom Styve laget en underholdende og personlig forestilling hvor han hedrer sitt forbilde Rolf Just Nilsen. Tom tar oss med tilbake til revyens gullalder med sanger og revynumre og forteller om sitt forhold til Rolf Just Nilsen. Gjennom standup, egne betraktninger, parodier og krumspring blir vi kjent med Tom – en seriøs klovn som alltid har ønsket å stå på scenen. Med seg har han musikerne Frode Berntzen, Ronny Ødegaard og Morten Strypet.

Hanne T. Asheim:

En lang sang om mennesker og roboter

Fredag 21:00 - Festsalen

Cabaret-komponist og tekstforfatter Hanne T. Asheim presenterer utdrag fra sin musikalsk-humoristiske cabaretfortelling om mennesker, roboter og automatisering. Premiere i september.

Iiris Laaneoks:

Århundradets kärlekssaga

Lørdag 14:00 - Teatersalen

En forestilling etter diktromanen med samme namn, skrevet av Märta Tikkanen. Gjennom poesien byr Märta oss inn i sitt liv, kunstnerskap og ekteskap. Når tosomhet blir ensomhet och kjærlighetsfortvilelsen fødes i bunnen av en flaske. «Århundradets kärlekssaga» ble gitt ut i 1978 och Märta Tikkanen ble et symbol for den nya kvinnebevegelsen. Boken og stykket er høyst aktuell også i dag.

Oda Sander og Evelina Västerö:

In A Different World

Lørdag 15:00 og 16:45 - Festsalen

To unge skuespillere har laget en historie om to liv oppdelt i to monologforestillinger, som kan ses hver for seg, men som komplimenterer hverandre. I en verden der likestillingen har gått tilbake, så kjønnsrollene igjen har blitt tydlige og kvinnen har blitt umyndiggjort og underlagt mannen, hvem blir kvinnene? Og hvordan lærer de å forholde seg til mindre ansvar, men også mindre frihet?

Jonas Jeremiassen Tomter:

Hotellromdialogene

Lørdag fra kl. 15:45 / søndag fra kl. 15:30
- på Victoria Hotell

Jonas lager miniteater på et hotellrom. Publikum får selv være med å spille tekstene hans, som dreier seg om møter mellom mennesker som snakker forbi hverandre. Bli med! Pugg eller les. Skriv ut. Last ned tekster her:

1: Jonas, du kan ikke være her

2: Jonas og den evige samtalen

3: Jonas og en Marerittfanger (passer for barn)

4: Jonas og en venn foran låven

Fredrik Høyer:

Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping

Lørdag 19:00 - Teatersalen

I en forestilling inspirert av Murakamis bok med samme tittel, raser Fredrik Høyer mot målet på en tredemølle for å se hva som er gevinsten til slutt. I samarbeid med regissør Nils Petter Mørland har han utviklet en forestilling hvor slampoesi, muntlig fortelling og Det Andre Teatrets publikumsnære og løsslupne teatertuttrykk møtes.

EstherOrkester

Lørdag 20:30 - Festsalen

Esther Buchmann kommer til festivalen med EstherOrkester. De lager lekne, helhjerta og skarpsmidde låter på trøndersk og engelsk i landskapet folk/singer-songwriter/moderne visepop. De har gitt ut tre kritikerroste plater og kommer rett fra USA for å spille konsert.

Veslemøy Rustad Holseter: Brutally Soft

Lørdag 22:30 - Hjørnesalongen

Den Berlin-baserte musikeren og multimedia-artisten Veslemøy Rustad Holseter bruker tekst, elektronikk og video i sitt performancestyke «Brutally Soft». Hun utforsker den underliggende styrken i og selve konseptet sårbarhet.  Rustad Holseters arbeider har gjennom ti år som utøvende musiker utviklet seg til et utrykk bestående av live improvisasjon med tekst i en sentral rolle, gjennom bruk av live elektronikk og vokal, og beveger seg ofte mellom ulike kunstneriske kategorier som performancekunst, kvinnelig drag, spoken word og lydkunst.

Astrid Overaa: Lilli Valentin

Søndag 16:00 - Teatersalen

Gjestespill fra fra Teatret Vårt. Fra Ålesund får vi besøk av Astrid Overaa med nyoppsetning av monologforestillingen «Lilly Valentin». «Vi går rundt og drasser på en sekk full av ulevd liv. Det er den sekken som tar livet av oss». sier Lilly Valentine i forestillingen om den middelaldrende kvinnen som forlater kjøkkenbenken til fordel for et ukjent, utsvevende liv i Hellas. Monologen, «Shirley Valentine» på originalspråket, har gått flere seiersrunder over hele verden, både på scener og på film, i denne nye oppsetningen er det Philipp Stengele som er regissør.

Marthe Werring Holmern:

Meningen med sangen

Søndag 18:30 - Festsalen

Sanger Marthe Werring Holmern inviterer til et musikalsk allsidig show som spenner fra barokk musikk og opera til musikal,  jazz og tango, med en gjennomgående historie om det å være sanger. Behovet for å finne en mening. Humor og alvor. Med seg på scenen har hun musikerne Michael Caplin, Ole Petter Hallan og Gro Merete Hjertvik.

Geir Lund:

Plateslippkonsert

Søndag 19:30 - Salongen

Poet og visesanger Geir Lund slipper soloplate og feirer med konsert på Monofon!
Med seg på scena har han Frode Berntzen på gitar og Morten Strypet på bass.

Hele programmet:

ONSDAG 17.1

17:00 Tredjeklasse fra dramalinja på Stange VGS – Billetter: HER

18:00 «Snø på Amygdala» - Camilla Brandt – Billetter: HER

19:15 «Konflikten» - Torstein Bjørklund – Billetter: HER

20:30 «Våkne som en del av naturen» - Sten Bjørge Skaslien Hansrud – Billetter: HER

 

TORSDAG 18.1

18:30 «Uroen reiser hodet» - Frank Eriksen og Kasper Værnes – Billetter: HER

19:30 «Snø på Amygdala» - Camilla Brandt – Billetter: HER

20:30 «Reiss alene» - Georg Reiss – Billetter: HER

21:30 Laboratorium: Alf Kippersund Nordseth / Jam / Spoken Word (Gratis)

 

FREDAG 19.1

17:00 Tredjeklasse fra dramalinja på Stange VGS – Billetter: HER

18:00 «Pale Day» - Snefrid Hagen – Billetter: HER

18:45 Laboratorium: Anne Oortwijn og Kåre Nordseth (Gratis)

19:00 Fortellerscenen m/Ann-Elin Lium (Gratis)

19:30 «Hva for en klovn er jeg?» - Tom Styve – Billetter: HER

21:00 Hanne T. Asheim: «En lang sang om mennesker og roboter»

21:45 Poesislamkonkurranse + Benjamin Kippersund på ukulele (Gratis)


LØRDAG 20.1

14:00 «Århundradets kärlekssaga» - Iiris Laaneoks – Billetter: HER

15:00 «In a different world Part 1» - Oda Sander og Evelina Västerö – Billetter: HER

15:45 (og utover kvelden på Victoria Hotell) «Hotellromdialogene» - Jonas Jeremiassen Tomter (Nesten gratis. Billetter kjøpes i døra)

16:15 «In a different world Part 2» - Oda Sander og Evelina Västerö

17:00 «Snø på Amygdala» - Camilla Brandt – Billetter: HER

19:00 «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping» - Fredrik Høyer – Billetter: HER

20:30 Konsert med EstherOrkester – Billetter: HER

22:00 Laboratorium m/Elisabeth Topp og Jonas Kippersund (Gratis)

22:30 «Brutally Soft» Veslemøy Rustad Holseter – Billetter: HER

 

SØNDAG 21.1

15:00 Åpen scene med kursdeltakere til Fredrik Høyer (Gratis)

15:30 (og utover kvelden på Victoria Hotell) «Hotellromdialogene» - Jonas Jeremiassen Tomter (Nesten gratis. Billetter kjøpes i døra)

16:00 «Lilly Valentin» - Astrid Overaa – Billetter: HER

17:30 Tredjeklasse fra dramalinja på Stange VGS – Billetter: HER

18:30 «Meningen med sangen» - Marthe Werring Holmern – Billetter: HER

20:00 Geir Lund plateslippkonsert – Billetter: HER

Kjøp Festivalpass eller dagspass!

Kjøp pass for hele festivalen:

MONOFON-FESTIVALPASS: 1500,- / 1450,-

Her kan du kjøpe dagspass:

ONSDAG 17. JANUAR - Festivalåpning med Sten Bjørge Skaslien Hansrud, premiere med Camilla Brandt og monologer fra dramalinja på Stange videregående skole! Dagspass: 370,- / 320,-

TORSDAG 18. JANAUR - Jazzdagen med bl.a. Georg Reiss, Frank Eriksen, Kasper Værnes, laboratorium og JAM! Dagspass: 300,- / 250,-

FREDAG 19. JANUAR - Revykveld med Tom Styve, Hanne T. Asheim og Benjamin Kippersund!
Dessuten: årets debutant Snefrid Hagen, dramalinjeelever og poesislam! Dagspass: 240,- / 190,-

LØRDAG 20. JANUAR - Superlørdag med hotellromteater med Jonas Tomter, Fredrik Høyer, konsert med EstherOrkester, debatt, performance og to svenske gjestespill! Dagspass: 570,- / 520,-

SØNDAG 21. JANUAR - Søndagsunderholdning fra fjern og nær! Gjestespill fra Teatret Vårt med den moderne klassikeren “Lily Valentin”, musikalsk show med Marthe Werring og plateslipp med Geir Lund! Dagspass: 400,- / 350,-


Mer:

MONOFON 2018

Monofon er Hamar Teaters egen monologfestival. Første runde gikk av stabelen i januar 2017, og onsdag 17. - søndag 21. januar 2018 lar vi igjen en stor og variert gjeng av scenekunstnere fylle våre saler og scener - en og en. Festivalen vil løfte fram monologen som uttrykksform, mulighetene som ligger i øyeblikket der scenekunstneren mutters alene møter publikum. Vi tøyer monologbegrepet rimelig langt, og har både slampoesi, musikk og lyrikk på programmet i tillegg til klassiske monologforestillinger. Monofon gir plass til både unge stemmer og etablerte kunstnere, og på programmet står både lokale utøvere og scenekunstnere inn- og utland. På vår utforskningsscene «Laboratorium» har utøverne frie tøyler, og vi åpner opp for utprøving av nye konsepter og ferske tekster i en upretensiøs setting. Ungdommen markerte seg sterkt på fjorårets festival, og i år formaliseres samarbeidet med Dramalinjen på Stange Videregående. Tredjeklasseelevene setter opp egne monologer og blir en viktig del av publikum.

Vi vil gi publikum et bredt og spennende tilbud, men like viktig at Monofon skal være en arena for faglig påfyll, inspirasjon og debatt for scenekunstnere i regionen. Et møtepunkt for utveksling av uttykk og ideer, et rom for å se på mulighetene og utfordringene monologformen gir. Monologen er kanskje den «nakneste» eller «reneste» formen for teater, og dermed et godt utgangspunkt for grunnleggende teaterfaglig arbeid. I samarbeid med Stange kommune arrangeres åpent kurs med slampoet og forfatter Fredrik Høyer. Skuespiller og performancekunstner holder monologkurs under fesivalen. Begge kursene har åpne visninger på festivalens siste dag.